2.5.16

Miroir Noir's Cecilismus @ Konvent

Cecilismus és el darrer projecte de Miroir Noir, on recuperen la lleugeresa conceptual i el sentit de l’humor iconoclasta que sempre els ha caracteritzat com a grup.
És obra de petit format, sobre paper, fresca i provocadora. Presenta per primer cop el ‘Mirall Negre’ desconstruït: Escalé i Koptak cavalcant lliures i junts, però aquest cop alhora separats, jugant amb Velázquez, Rubens, Tièpolo, Goya i tots els clàssics del Prado i el Louvre.
A mitjans de 2015, tot repassant treballs individuals recents, Koptak i Escalé es van descobrir desenes de làmines de llibres d’art clàssic que cadascú repintava en solitari, i de les que cadascú n’extreia noves escenes, personatges o faunes mitològiques. Es descobria que cap d’ells havia deixat la tècnica que havia fet que comencessin a col·laborar fa nou anys, i que junts havien anat abandonant per passar-se a la pura pintura sobre llenç a quatre mans.
 Aquest descobriment els va causar certa commoció, i ja que una col·laboració tan llarga només és possible des de l’admiració mútua, en veure aquestes col·leccions recents cada un va recordar l’origen i el perquè de l’existència de Miroir Noir. La quantitat i qualitat del material va deixar clar que per primera vegada Miroir Noir podia trencar una de les seves regles d’or, i concebre una exposició en la qual es mostressin els universos gràfics de Koptak i d’Escalé per separat.
 Un luxe que presenten en primícia mundial al Konvent, abans de les properes exposicions previstes a Barcelona, Itàlia, Txèquia i Eslovàquia aquest any i el vinent.

 *Cecilisme o Cecilismus, inspirat per Cecilia Giménez, la restauradora de l’Ecce Homo del Santuari de Misericòrdia de Borja (Saragossa), és el neo-estil aragonès de renovació o correcció plàstica, aplicat amb mans maldestres i ment lleu sobre obres antigues més o menys valuoses i deteriorades. Sol ser un exercici voluntarista, molts cops risible, i sempre acomès amb ingenuïtat i desconeixement de les tècniques acadèmiques i dels procediments essencials de restauració.
 


Cecilism Project is Miroir Noir's new exhibiting project - recapturing that sense of conceptual lightness and iconoclastic humour that always characterized the group. Work on paper, fresh and provocative - for the first time a de-constructed Miroir Noir: Escalé and Koptak side by side riding in freedom! 
Cecilismus the Aragonese neostyle of artistic adjustment or correction, applied with clumsy hands and mild minds over works of the Old Masters. An essential part of Cecilism is to amend the damages, while concealing updating efforts, and usually ending up in a simple correction.

(see: https://www.youtube.com/watch?v=pj-eTk1ZlD8)